Orkide Nasıl Canlandırılır?

Haziran 22, 2022

Orkidenizin ömrünü eski haline getirmek için bazı temel prosedürleri izlemelisiniz. Aşırı sulama, aşırı gübreleme ve saksı değiştirme orkide ölümünün en yaygın nedenlerinden bazılarıdır. Diğer nedenler arasında mantar, aşırı sulama ve enfekte rizomlar bulunur. Bir orkideyi canlandırmak için kullanabileceğiniz çözümler hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin. Aşağıda bir orkideyi canlandırmak için en önemli ve takip edilmesi kolay prosedürlerden bazıları listelenmiştir.

Aşırı sulama

Aşırı sulamak bir orkideyi öldürebilir, ancak onu kurtarmanın bazı basit yolları vardır. Bir orkideyi fazla suladıktan sonra canlandırmak için bitkiyi saksıdan çıkarın, köklerinin kurumasını bekleyin ve ardından taze toprağa yeniden dikin. Aşırı durumlarda, ölmekte olan bir orkideyi saklayabilir ve canlandırabilirsiniz. Bu gibi durumlarda bitkiyi yana yatırın ve köklerin etrafındaki toprağı parçalayın.

Saksı değiştirme

Bir orkide saksısını değiştirmek, bitkinizi hayata döndürmenin harika bir yoludur. Bir orkideyi uygun şekilde saksıyı değiştirmek için köklerin düz olduğundan ve yeni saksının doğru boyutta olduğundan emin olmanız gerekir. Orkidenizi çok büyük bir saksıya yeniden yerleştirmek istiyorsanız bunun yerine ters çevrilmiş bir file saksı kullanabilirsiniz. Yeni saksı yerleştirildikten sonra, tencereye saksı karışımı ekleme zamanı.

Enfekte kısımların çıkarılması

Bir orkideden enfekte olmuş köksapı çıkarmak, iyileşmesine ve sağlığına kavuşmasına yardımcı olabilir. Bitkinin tamamı yok edilirse, en iyi çözüm saksı değiştirmektir. Bitki, optimum aydınlatma ve orta sıcaklıklara sahip bir alanda hayatta kalabilir. Kısmi bir köksap, sterilize edilmiş makaslarla çıkarılabilir ve temizlenebilir. Bir orkide hayatta kalmak için iyi miktarda TLC’ye ihtiyaç duyabilir, bu nedenle sıcaklığı ılımlı tutun.

Mantar tedavisi

Ölü bir orkidenin yaygın bir nedeni, çeşitli farklı semptomlara sahip olan mantardır. Mantar hemen tedavi edilmezse orkide ölebilir. Neyse ki, bir orkideyi yok olmaktan kurtarmak için atabileceğiniz birkaç adım var. İlk olarak, orkidenizi etkileyen mantar türünü belirleyin. Kök çürüklüğü ise enfeksiyona kar küfü olarak bilinen bir mantar neden olur. Bir sonraki adım, orkideyi yeni saksı ortamına yerleştirmektir. Bitkiyi toprak kurumaya başladığında sulamanın yanı sıra, alkil dimetilbenzil amonyum klorür içeren bir mantar ilacı daldırma kullanabilirsiniz. Bu hastalığa sahip bir orkideyi tedavi ediyorsanız, mantarı yok etmeye ve kök çürüklüğünü öldürmeye yardımcı olabilir. Orkideyi de serin tutabilirsiniz.

Budama

Bir orkideyi canlandırmak için budamanın temel adımları, hastalıklı veya ölü yaprakları çıkarmak ve bitkiye besin sağlamaktır. Budamanın temel amacı, bitkinin sağlığını korurken hastalığın yayılmasını önlemektir. Kırık veya ölü yapraklar veya saplar çeker.

Bitkiye daha fazla zarar verebilecek zararlılar enfeksiyonu diğer bitkilere bulaştırabileceğinden, hastalıklı veya hasarlı bitki materyalini hemen atın.

Gübreleme

Orkide beslerken, zarar görmüş yaprakları çıkarmak önemlidir. Yaprakların solduğunu ve kırmızımsı bir döküm olduğunu fark ederseniz, bunun nedeni kök çürüklüğü olabilir. Böyle bir durumda, orkideyi kökünden sökün ve 30 dakika çamaşır suyu çözeltisinde bekletin. Bu, kök çürümesine neden olabilecek bakteri ve mantar türlerini öldürmelidir. Ardından, bitkiyi taze saksı ortamına aktarın ve sonraki iki veya üç gübreleme seansını atlayın.

Article Categories:
Bonsai Ağacı

Bonsai ağacı ve çiçekler hakkında kapsamlı bilgiler sunan tüzel kişilik.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir