“Yardım edin! Bonsai ağacım ölüyor!” Ne yazık ki, bu ağlamaları oldukça sık duyuyoruz. Öyleyse ölmekte olan bir Bonzai’yi canlandırmak için bir rehberin yazılma zamanı gelmişti. Peki kuruyan bonsai nasıl canlandırılır? Bonzai’nizi kurtarmak için gereken adımlara doğru gidelim..
iyi haber? kuruyan bonsai ağacı nasıl canlandırılır?
Pekala, ağacınızı kurtarabileceğimizi umuyoruz. Bonsai bakımı gerçekten o kadar zor değil. Ancak yeni satın alınan Bonsai ağaçlarının% 75’inden fazlasının ilk ay içinde öldüğünü tahmin ediyoruz. Bir bonsai ağacı yetiştirmeyi başarmak için aşağıdaki adımları izleyin.
Bonsai bakımındaki en yaygın hatalardan ders alın
Büyük olasılıkla, artık belirli ağaç türleriniz hakkında okuduğunuza göre, neyi yanlış yaptığınızı biliyorsunuzdur. Seçenekleriniz şunlardır:
1. Hata: Bonsai için Suyu unuttum
Bonsai ağaçları küçük saksılara dikildiğinden besinler ve su bakımından fazla rezervleri yoktur. Bonzonuzu toprak tamamen kuruyana kadar sulamayı unutursanız, ağacın kökleri kurur ve ölür. Günler içinde ağacınızın yapraklarının solup döküldüğünü göreceksiniz ya da bir yaprak dökmeyen yapraklarınız yavaş yavaş sararacaktır. Kökler tamamen kurumuşsa ağacı kurtaramazsınız. Kökler tamamen kurumadıysa bundan sonra uygun şekilde sulayarak ağacı kurtarabilirsiniz.
Peki ne sıklıkla sulamaya ihtiyacınız var? Bu gerçekten ağacınıza ve onun ekildiği toprağa bağlıdır. Size bir kural veremem; Ağacınızın toprağını ve suyu biraz kuruduğunda kontrol etmeniz gerekir. En ucuz Bonsai ağaçları kil benzeri bir toprağa dikilir (Çin’den büyük kaplarda ithal edilmelerinin tek yolu budur), bu toprak suyu hızlı bir şekilde emmez, bu nedenle ağacınızı suladığınızda kısa sürede su biter. toprak yerine tencerenin altında. Sulama yaparken ağacınızı kontrol edin ve iyice yapın. İyice diyorum ki, tüm toprak kütlesinin sulanmasını sağlamak için ağacınızı sulamanız, birkaç dakika beklemeniz ve tekrar sulamanız gerektiğini söylüyorum. Ağacınız iyileştiğinde, onu uygun bir toprak karışımı içinde saklayın.
2 Hata: Dışarıda bir bonsai ağacı
Ardıç, yeni başlayanlar için en yaygın Bonsai ağaçlarından biridir, ancak bir dış mekan ağacıdır. İçine yerleştirildiğinde iğneleri sararır ve ağaç yavaş yavaş ölür. Artık ağaç türlerinizi belirlediğinize göre, onu nereye koyacağınızı biliyorsunuz.
Genel olarak, kapalı Bonsai’yi güneye bakan bir pencereye yerleştirin ve dışarıdaki Bonsai’yi kuvvetli rüzgardan biraz korunan parlak bir noktaya yerleştirin
3 Hata: Çok fazla sulama
Yukarıda Bonsai toprağının önemini anlattım; bazı topraklar suyu çok iyi tutar ve bu durumda aşırı sulama gerçek bir sorun olabilir. Ağacınız su tutan bir toprağa dikilirse ve sürekli ıslaksa kökler çürümeye ve ölmeye başlar. Bir ağacı sulamayı unutmak onu birkaç gün içinde öldürebilirken, bir ağacı aşırı sulayarak öldürmek haftalar alacak bir şeydir.
4 Hata: Yeterli Işık Yok
Tüm kapalı Bonsai bitkileri olmasa da çoğu (alt) tropikal ağaçlardır. Bu, çok fazla ışığa ihtiyaçları olduğu ve çoğu evin yeterince hafif olmadığı anlamına gelir. Ağacınızı doğrudan güneye bakan bir pencereye yerleştirin. Başka hiçbir şey yeterince iyi değil.
5 Hata: Sabır yok
Bazı yeni başlayanlar iki haftada bir ağaçlarını yeniden tasarlamaya çalışırlar; Bunun işe yaramadığını anlamak için bitki uzmanı olmanıza gerek yok. Bonsainiz de ki büyük değişiklikler (saksı değişimi veya önemli budama gibi) yılda bir kez, yılın doğru zamanında yapılmalıdır. Bu şekiller arasında, ağacınıza özen gösterin ve şeklini koruması için budayın, ancak yılda bir defadan fazla büyük değişiklikler yapmaya çalışmayın.
Bu hataları yapmadıysanız diğerlerine bakalım;
Son derece düşük olasılıklı bir durumda, ağacınızın açıklanan hatalardan herhangi biri yapılmadan ölmesi durumunda, tek seçenek, ağacınızın bir tür haşere ile enfekte olmasıdır. Ağacınızın yapraklarını dikkatlice kontrol edin ve kök kütlesinde böcek olup olmadığını görmek için ağacı saksısından dikkatlice çıkarın.
Bonsai ağacınızı kurtarmak
Yapabileceğiniz tek şey şu andan itibaren ağacınıza uygun şekilde bakmaktır. Asla sulamayı ve doğru yere koymayı unutmayın. Umarım ağacınız iyileşir!
Uzun vadeli planınız
Bonsai ağaçları yetiştirmek büyüleyici bir hobidir, bu yüzden birçok yeni başlayan kişinin ağaçlarını canlı tutmakta başarısız olması gerçekten utanç verici, çünkü özellikle Bonsai bakımı o kadar da zor değil. Hangi ağaç türlerine sahip olduğunuzu ve bonsai’nizin neye ihtiyacı olduğunu bilmek onun için var. Öğrenmeye ve gelişmeye devam edin!