Orkide yapraklarınızın neden sarardığını merak ediyorsanız daha fazla bilgi için okumaya devam edin. Belirtileri, nedenleri ve olası tedavileri öğrenin. Orkide yapraklarınız lekeli ve düzensiz hale geliyorsa, sadece güneş yanığından muzdarip olabilirler. Orkidenizin yapraklarının sarardığını fark ederseniz, bu durumu nasıl geri alacağınızı ve çiçeklerinizin güzel görünmesini nasıl sağlayacağınızı öğrenmek için okumaya devam edin! Bu makale her yerdeki orkide sahipleri için!
Orkide yaprağı sararma belirtileri
Etkilenen orkidelerin sadece alt kısımlarında sarı yapraklar olmalıdır. Bunun nedeni, alt yaprakların saksı ortamına en yakın olmasıdır. Zamanla, sarı renk yaprağı merkeze ve sonunda gövdeye doğru hareket ettirecektir. Genellikle sararma süreci yavaştır ve ani yaprak sararması daha çok çürüme veya hastalıktan kaynaklanır. Bununla birlikte, ani sararma aynı zamanda bir enfeksiyon veya beslenme eksikliğinin bir göstergesidir.
Sarı orkide yapraklarının yaygın bir nedeni, hemen tedavi edilmezse bitkiyi öldürebilen kök çürüklüğüdür. Bir bitkinin yapraklarında sarı bir nokta olarak başlar ve tedavi edilmezse sonunda siyah veya kahverengiye dönüşebilir. Enfekte parçalar kesilebilir ve bir mantar ilacı ile tedavi edilebilir. Aksi takdirde, bitkinin çıkarılması gerekecektir. Ancak hastalık küçükse, etkilenen bölgeye mantar ilacı uygulanabilir.
Nedenler
Orkidenizin yaprakları sararıyorsa bu sorunu bir an önce çözmeniz gerekebilir. Aşırı sulanma, çok fazla güneş ışığı ve sıcaklık değişiklikleri gibi birçok neden vardır. Orkideler ayrıca sularında yüksek düzeyde kalsiyum ve magnezyum tutamazlar ve bu da yapraklarının sararmasına neden olabilir. Erken yakalanırsa, sararmış orkide yaprakları kolayca giderilebilir ve orkideniz kısa sürede eski haline dönebilir.
Güneş ışığına aşırı maruz kalma, sarı orkide yapraklarının en yaygın nedenlerinden biridir. Sıcak havaların olduğu bir iklimde, orkideler tam güneş ışığını kaldıramazlar. Daha serin bir ortamda bile güneş yanığına karşı hassastırlar. Bu, yaprakların sararmasına ve sonunda ölmesine neden olur. Kışın, orkideyi daha az ışık alması için güneye veya kuzeye bakan bir pencereye yerleştirmek en iyisidir. Güneş ışığı da orkidelerin uçlarında yanık oluşmasına neden olabilir.
Tedaviler
Orkidenizin yapraklarının sarardığını fark ederseniz, sorunu çözmek için yapabileceğiniz birkaç şey var. Orkide sararması, aşırı sulanma, çok fazla ışık, sıcaklık değişiklikleri veya kimyasallara maruz kalma gibi bir dizi nedenden kaynaklanabilir. Çoğu durumda, erken aşamalarda yakalanırsa sorun kolayca çözülebilir. Orkideniz hemen geri dönmeli!
Mantar enfeksiyonu olan mantar, orkide yapraklarınızda sarı veya kahverengi lekelere neden olabilir. Etkilenen yapraklara doğrudan mantar ilacı püskürtmek mümkün olsa da, bunun yerine enfekte olanları yakmak çok daha iyidir. Bazı durumlarda, bakteri varlığını gösteren sporlar bulabilirsiniz.
Kahverengi nokta: Ancak, soruna neyin neden olduğunu görmek için daha derine bakmanız gerekecek.
Geri dönüşümlü renk değişikliği
Orkidenizin yaprakları beyaza döndüyse bunun bir çaresi var mı diye merak ediyor olabilirsiniz. Bazen, çok fazla güneşe maruz kaldıktan sonra rengi solmuş bir yaprak ortaya çıkar, ancak çoğu zaman beyaz yapraklar çevredeki yeşil kısımlara yayılmaz, bu nedenle orkideyi hala koruyabilirsiniz. İşte çok fazla güneşten rengi solmuş, ancak her yıl yeniden çiçek açan ve yeni yapraklar veren bir orkidenin fotoğrafı!
Bazı durumlarda, sorun basitçe yetersiz beslenme ile ilgili olabilir. Magnezyum eksikliği yaprakların sararmasına neden olabilir. Bu durumda, orkide ek besinlere ihtiyaç duyar. Sorunu çözmek için orkidenin besin maddelerine gübre eklenmesi gerekebilir, ancak değişiklikler bir haşere istilası kadar şiddetli olmayacaktır. Bunun yerine, sadece gübre ile ilgili bir sorun olabilir. Emin değilseniz, yerel bir yetkili tarafından su testi yaptırabilirsiniz.