Bir Bonsai ağacının ne sıklıkla saksıya dikilmesi gerektiği, saksı boyutuna ve ağaç türüne bağlıdır . Hızlı büyüyen ağaçların her iki yılda bir (hatta bazen her yıl) saksı değişimi gerekirken, daha yaşlı, daha olgun ağaçların her üç ila beş yılda bir bonsai için saksı değişimi gerekir. Rutin bir yerde saksı değişimi yapmayın, bunun yerine ağacı saksısından dikkatlice çıkararak her ilkbaharda ağaçlarınızı kontrol edin. Bir Bonsai, kökler kök sistemi etrafında döndüğünde saksı değiştirilmelidir. Kökler hala toprakta kaldığında, tekrar kontrol etmeden önce bir yıl daha bekleyin.
Bonsai için saksı değişimi Ne zaman yapılmalı?
Saksı değişimi işinin normalde ilkbaharın başlarında yapılması gerekir; ağaç hala uyku halindeyken. Bu şekilde, ağaç üzerinde saksı değişimi yapmanın biraz zarar verici etkisi minimuma indirilir, çünkü ağacın henüz tam büyüyen bir yaprakları sürdürmesi gerekmez. Erken ilkbaharda saksı değişimi, ağaç büyümeye başlar başlamaz kök sistemine yapılan hasarın kısa sürede onarılmasını da sağlayacaktır.
Bonsai toprak karışımı
Doğru toprak karışımını seçmek, ağaçlarınızın sağlığı için çok önemlidir, ağaca su sağlamak için yeterli suyu emerken, köklerin çürümesini önleyecek kadar süzülmelidir. Bazı ağaç türleri özel toprak karışımlarına ihtiyaç duysa da, aşağıdaki karışım çoğu ağaç için uygundur:
Akadama, süngertaşı ve lav taşını 2: 1: 1 oranında karıştırın. Ağaçlarınızı düzenli olarak sulamaya vaktiniz olmadığında, nemli bir iklimde yaşarken daha fazla su emen bir karışım seçin (daha fazla Akadama kullanın), daha fazla akıcı bir karışım seçin (daha fazla lav taşı kullanın). Toprak karışımları hakkında daha ayrıntılı bilgi için Bonsai toprak makalesini okuyun .
Saksı değişimi için ipuçları
- Bonsai’nizi güneşten uzak tutun ; açıkta kalan kökler güneşte veya rüzgarda çok çabuk kurur. Çalışırken kökleri buğulamak için her zaman elimde bir su şişesi bulundururum.
- Kökleri dikkatlice tarayarak gevşetin . Uzun, daha yeni kökleri kesin. Aktif kökler, kök topunun çevresinde bulunan küçük beyaz köklerdir. Biraz daha büyük olan ve ucunda daha küçük beyaz kökleri olmayan kökler kesilebilir. Eski toprağı kök sisteminden tamamen çıkarmayın. Biyolojik olarak, ağacın eski topraktan bildiği bazı bakterileri, enzimleri, pH seviyesini vb. Yeni toprağa götürmek iyidir.
- Kök budama işlemini tamamladıktan sonra , saksının altına bir kat çakıl veya malç koyun. Daha sonra sığ bir toprak tabakası koyun, böylece kökler doğrudan çakıl üzerine yerleştirilmez. (Çakıl, birkaç dakika güneşte de oldukça ısınabilir). Ağacı tencereye yerleştirirken kökleri yanlara doğru yayın.
- Bu, Bonsai’nin tencereye yerleştirilmesine bakmak için biraz zaman ayırmak isteyebileceğiniz noktadır . Merkezin dışına simetrik olmayan ağaçları dikmeyi unutmayın ve en iyi tarafın saksıda doğru yöne baktığından emin olun.
- Ağaç istediğiniz yere geldiğinde saksıyı yavaşça toprakla doldurun . Toprağın köklerdeki boşluklara dolması için parmaklarınızla iyice bastırın. Daha sonra tüm tencereyi yarım saat kadar bir tencereye koyun. Bu, toprağın eşit ve tamamen nemlenmesini sağlar. Toprağı tekrar aşağı bastırmayın, biraz gevşek olmasını istersiniz, ancak çöküntülerin olduğu alanlara daha fazla toprak yerleştirmelisiniz.
– Çakıl veya kumla süsleyin . Bu, toprak yüzeyindeki nem seviyesinin yüksek kalmasına yardımcı olur.