Bonsai sahibi olmak, herkesin keyif alabileceği bir hobidir. İnsanların kendileri olmasa bile doğayla temasa geçmek için aldıkları bir hobidir. Yeni Başlayanlar İçin Bonsai tartışıldığı gibi, herkes birkaç koşulu karşılayarak bonsai yapabilir. Bonsai’ye veya herhangi bir hobiye yeni olan herkesin birçok sorusu olabilir. Örneğin; Bonsai toprağı nasıl olmalı? Ne kadar su gerekli? Her ağaç için en çekici stil ne tür?
Ağacı süresiz olarak sergilemeye getirebilir miyim? Bu ne kadar hızlı büyüyecek? Bu ağacın çok hızlı büyümesini sağlamam gerekiyor, bu ağacın anlamsızca büyümesi için ne yapabilirim ?! Yeni bir hobiye duyulan tutku, aşık olmak gibi olabilir ve bir kıvılcımın bir aleve, sonra da bir cehenneme dönüşmesine izin vermek kolaydır. Herhangi bir yeni hobiyle, hobinin öneriye açık olması ve mantıklı olanı yapması ve dikkatli ve mantıklı bir şekilde ilerlemesi gerektiğini bilmek önemlidir. Her gün yaptığımız görevleri yaparken bile çok bariz şeyleri genellikle gözden kaçırırız. Doğru ve önemli soruları sormanın neden bu kadar açık olduğunu görmezden gelen ve önemli soruları sormayanlardan biriydim. Yanlışlarımı düzeltmek ve yeni hobilere, kelimenin tam anlamıyla sıfırdan başlamanın önemini aktarmak istiyorum!
Bonsai için bu kadar önemli olan ne? Bence …. Toprak. Bu bonsainin en önemli yönüdür ve çoğu zaman onu göz ardı ederiz çünkü bir ağacı ağaç olarak algılıyoruz ve toprak topraktır. Bu nedenle, her şey çalışmalıdır. Toprak, bahçede bir yığın toprağı kazmak ve onu bir saksıya koymak ve “1. adımla işimiz bitti, devam edelim” demekten daha fazlasıdır. Çünkü toprak, bonsai ağaçlarının saksı değişimi söz konusu olduğunda çok büyük bir bileşendir . Bir bonsai ağacını değiştirmenin neden gerekli bir kötülük olduğunu ve bunu neden yaptığımızı anlamak önemlidir.
Toprak vs Yüzey
Bonsai’de kullanılan toprak, her hobinin kendi toprağı için kendi tarif karışımına sahip olması nedeniyle çok tartışılan bir konudur. Bir kişinin tropikal ağaçlar için toprak bileşimi, farklı bir hobisinin ağacı için çok hafif veya çok ağır olabilir. Hatta bazı insanlar bonsai toprağının geleneksel anlamda toprak içermediğinden hiç toprak bile olmadığından bahsedeceklerdir. Pek çok insan, kafa karışıklığını azaltmak için aslında toprak demekten kaçınmak için bonsai alt tabakalarına “karışımlar” demeyi tercih edecek. Herhangi bir ağaç için ne kullanırsanız kullanın, geleneksel toprak duygusu ile bonsai karışımı arasındaki gerçek fark, drenajın optimal olması ve ulaşılacak ana hedeftir.
Drenaj Neden Önemlidir?
Drenaj, bitkiyi sularken suyun içeriyi yeterince ıslattıktan sonra fazlasının dışarı çıkmasıdır. Drenaj, sağlıklı bonsai yetiştirmenin anahtarıdır? Kendinize şunu sorabilirsiniz: “Tek endişem buysa, eminim saksımda delikler olmasıyla çözülebilir, eminim saksıda ne olursa olsun ve içinde ne kadar su olursa olsun boşalır, değil mi?” Bu mantık tamamen yanlış değil çünkü bir delik zamanla herhangi bir sıvıyı serbest bırakacaktır. Ancak bu başka bir olasılıktır ve suyun toprağı ve saksıyı terk etmesi için gereken süre tamamen bonsai toprağı karışımının ortamına bağlıdır. Tabii ki suyun hızlı bir şekilde boşalmasına izin vermek, ağacı kök çürümesine yol açan “ıslak ayak” lardan kurtaracaktır.
Saksı toprağı karışımı veya yerden kazıp çıkardığınız toprak gibi yoğun şekilde paketlenmiş bir toprağa ağaç yerleştirebilirsiniz; ancak, verimli bir şekilde süzülen toprağa yerleştirilen bir ağaç kadar sağlıklı olacak bir ağaca sahip olmayabilirsiniz. Öyleyse hayal etmeye çalış Zamanla toprak sıkışmaya başladığında, hava ve su topraktan nasıl geçecek? Oksijenden kökleri açlıktan ölmek, köklerin düzgün büyümemesine neden olabilir ve bu da ağacın düzgün bir şekilde sabitlenmesine izin vermeyecek zayıf ağaçlara neden olur.
Bonsai toprağı nasıl olmalı ve Bileşenler Nelerdir?
Bonsai karışımı Organik ve İnorganik olmak üzere iki kategoriye ayrılabilir. Organik ve inorganik arasındaki fark, su tutmaya dayanır. Her iki bileşen de fazla suyun karışımdan akmasına izin veren kum içerir. Ama bunun dışında, organik bileşenlerin çürüyen bitki maddesine sahip olması nedeniyle her ikisinin de isimleri gerçek. inorganik bileşenler kayalar gibi organik maddelerden ve pişmiş kil gibi diğer kumlu malzemelerden oluşmaz. Fırınlanmış kilin hazır olmadığı geçmiş günlerin aksine, organik madde daha elverişliydi. Bununla birlikte, geleneksel karışımlar aşırı sulama olasılığı için bir tehlikeydi ve şu anda inorganik maddeye doğru dramatik bir kayma artıyor.
Modern zamanlarda, yüksek ateşlenmiş kil ve harika su tutucular olan diğer kumlu malzemelerin bir karışımını kullanan yetiştiriciler; yine de kök büyümesini teşvik edecek kadar kaba, Fazla sulama yapmadan günde birkaç kez sulama yapabilir. Maksimum su drenajı ve maksimum oksijen geçirgenliği için ağaçlarını saf pişmiş kilde yetiştiren bazı yetiştiriciler var. Ancak, gevşek karışımların kayma nedeniyle kök büyümesini bozabileceğine dikkat edilmelidir.