Kaynana dili Kaktüs çoğaltma için Yaz ayları gibi uygun dönemlerde çoğaltma yapmak mümkündür. Gerek yeniden filizlendirerek gerekse yapraklarından ayırarak bu işlemi yapmak oldukça kolaydır.
Kaynana Dili Bitkisi
Kaynana dili bitkisi namı diğer Frenk inciri, Hint inciri, dikenli armut veya dikenli incir adı ile de anılan kaynana dili bitkisi hakkında bilgi vereceğiz. Bu bitkiden, meyvesinden, bitkinin bakımından ve çoğaltılmasında bahsedeceğiz yazımızın içerisinde.
Kaynana Dili Kaktüs
Kaynana dili bitkisi kaktüsgiller ailesinde bulunan bir bitki türüdür. Ülkemizde yeni yeni popülerlik kazanan bu tür Amerika’nın hemen her yerinde yetişebilmektedir. Meksika civarlarında da yaygındır. Doğal habitatı Hint Adaları ve Amerika’dır. Dikenli incirler adıyla da anılabilmektedir. Üretimi ve bakımı kolay olan bu bitkinin birçok türü bulunuyor. Budamaya ihtiyaç duymaz. Suya ihtiyaç duymadan güneşli yerlerde yetişirler. Kireçli suyu ve toprağı sevmezler.
Bu yüzden sulamada dinlenmiş su tercih edilmelidir. Boyları ise birkaç metreyle sınırlı kalan bu bitki çalımsı ve ağaççık formdadır. Gübreleme mevsiminde hayvan gübresi verilmemelidir. Sıvı gübre tercih edilmelidir. Kışın dinlenme sürecinde oldukları için kışın gübre vermemelisiniz. Gübreleme dönemine en uygun aylar mayıs- ağustos arasıdır. Kaynana dili kaktüs bitkisini Nepal zamkı ve doğal boya maddesi elde ediminde kullanılır. Ayrıca kaynana dili kaktüs yapraklı doğal kozmetik sektöründe de sıkça kullanılabilmektedir.
Bitki tam manası ile bir çöl bitkisi olduğu için kışın soğuğuna dayanaklı değildir bunu bilmek gerekir. Kış aylarında bitki için uygun şartların sağlanması önem arz etmektedir.
Kaynana Dili Çiçeği
Kaynana dili çiçeği kışa bir hayli dayanıklı bir çiçektir. Görüntüsünden ötürü kaktüse benzetebileceğimiz bir çiçektir. Etli yaprak yapısı üzerine dikenleri bulunur. Bu bitki ne kadar gün ışığı alırsa sonrasında vereceği meyveler de o kadar büyük olacaktır. Bunun dışında toprağının iyi drene (sıvı boşaltımı sağlaması) olabilmesi önemlidir. Diğer çiçek türlerine oranla daha az sulama gerektiren bir türdür. Uygun ortam koşullarında ilkbahardan sonbahara kadar çeşitli dönemlerde çiçek açabilir. Çiçeğin bulunduğu ortamlarda cereyan olmamasına dikkat edilmelidir. Türüne bağlı olarak kırmızı, sarı ve mor renkli çiçekler açabilir. Çiçekler olgunlaşarak meyve halini alır ve bu meyve yüksek C vitamini deposu olarak tüketilebilir.
Kaynana Dili Meyvesi
Kaynana dili meyvesi, yaz mevsiminde yol kenarlarında, sahil kenarlarında satılırken sıklıkla karşılaşabileceğimiz bu meyve Hint inciri, Frenk inciri, Kilis inciri, cennet meyvesi, eşek inciri gibi pek çok yöresel isme sahiptir. Yenilebilir bir tür olan bu meyve yöre insanları için geçim kaynağı anlamına da geliyor. Üzerinde çok sayıda diken bulunsa da genellikle dikenleri temizlenmiş bir şekilde satışa sunulur. Dikenleri her ne kadar temizlenmiş olsa da kabuk kısmı mutlaka soyularak tüketilmelidir. Meyvenin suyu sıkılarak ferah içecek elde edilebilir.
Tatlı, sulu bir meyve olan kaynana dili meyvesini kızıl ya da turuncumsu bir görünümdedir. Yaprakları ne kadar bol dikenli olmasına karşın meyvesi de o kadar bol tohuma sahiptir. Tohumu E vitamini açısından zengindir. Bu meyvenin tok tutma özelliğiyle diyet sürecinde rahatlıkla tercih edilebiliyor. Tam bir C vitamini deposudur ve mineraller açısından da zengindir. Uzmanlar tarafında bağışıklık sistemini güçlendirdiği açıklanmıştır. Ayrıca birçok faydasından bahsetmek mümkündür.
- Antioksidan yönünden bir hayli zengin bir bitkidir.
- Stresi yatıştırıcı fonksiyonları bulunur.
- İçeriğindeki kalsiyum ile kemikleri ve iskelet sistemini kuvvetli kılar.
- Dizanteriyi geçirici faydaları bulunmaktadır.
- İshal kesici özelliği bulunmaktadır.
- Yüksek antioksidan özelliğine sahiptir.
- Tansiyon dengeleyici özelliktedir ve yüksek tansiyonu büyük oranda önler.
- Kaynana dili kaktüs meyvesi, gözler için de oldukça faydalıdır.
- İnsana dinçlik kazandırır.
Ayrıca kozmetik sektörü de bu meyveden yararlanmaktadır. Ciltteki kırışıklıkları azaltmaya yardımcı olmanın yanında cilde taze bir görünüm kazandırır. Cilt üzerinde enfeksiyon oluşumunu engeller. Bu nedenle krem içeriklerine ham madde olarak ilave edilir. Sağlık alanında da alternatif tıp ile uğraşanların yakı vb. şeylerde tercih ettiği bir bitkidir.
Kaynana Dili Kaktüs Çoğaltma
Kaynana dili Kaktüs çoğaltma için Yaz ayları gibi uygun dönemlerde çoğaltma yapmak mümkündür. Gerek yeniden filizlendirerek gerekse yapraklarından ayırarak bu işlemi yapmak oldukça kolaydır.
Yaprakları ile Çoğaltma
Temmuz- ağustos aylarında yapraklar köklerinden ayrılır. Kökünden ayrılan yaprakları ince kum doldurduğunuz saksıya yerleştirin. Kaliteli toprak kullanmaya özen gösterin. Yaprak yeniden köklenene kadar onu desteklemelisiniz. Bu köklenme zamanlarında az su verin. Köklenip köklenmediğini anlamak için arada bir hafifçe yerinden oynatmayı deneyin, eğer yerinden oynatmakta güçlük yaşıyorsanız, tebrikler bitkiniz köklenmiş demektir. Bu dönemin ardında daha büyük saksıya geçiş yapabilirsiniz. Daha yayvan kaplar bu bitkiyi yetiştirmek için uygun olacaktır. Yeterli nemi sağlayamadınız ve yaprağınız kök vermedi ise seralama yöntemini denemeyi unutmayınız.
Tohum ile Yetiştirme
Kaynana dilini tohumla yetiştirmek de mümkündür. Ancak bu yöntem 1 ila 3 yıl arasında sürecektir. Tohumu uygun hava koşullarında çimlendirebilirsiniz. Bu çimlenme süreci haftalar da alabilir aylar da. Tohumlar doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duymazlar. Bu nedenle gölgeli alanlar tercih edebilirsiniz. Tohum bu süreçte nemli tutulmalıdır. Bunun için bir peçeteye sarıp kurumasına müsaade etmeden nemli tutabilirsiniz. Daha sonra çimlenen ve yetişen fidemizi saksıya veyahut bahçemize alabiliriz.